Nujno branje za vse, ki obnavljajo ali gradijo poslovni objekt...

Strokovnjakinja z več kot 20 letnimi izkušnjami razkriva 5 preprostih vprašanj, na katera si mora odgovoriti vsak, ki želi osvetliti poslovni objekt...

Živjo,

Najprej imam zate čisto osnovno vprašanje: Ali iščeš osvetlitev za poslovne prostore, sakralne ali ostale večje objekte?

Če je tvoj odgovor ja, ti zna spodnji članek prihraniti številne preglavice s katerimi se običajno soočajo tisti, ki želijo poskrbeti za optimalno osvetlitev svojega poslovnega prostora.

V njem ti bom namreč razkrila 5 vprašanj, na katera si moraš odgovoriti še preden se lotiš inštalacije svetil, saj si lahko na ta način prihraniš celo vrsto težav, kot so premočne ali prešibke luči v prostoru, visoki stroški za elektriko, mesečni klici serviserja in še veliko več.

Zato verjamem, da ti bo to pri tako dolgoročni investiciji več kot koristilo, saj ljudje v povprečju osvetlitev v poslovnih prostorih menjamo na 20 ali celo več let.

Preden pa se spustiva v podrobnosti, naj se ti najprej predstavim…

Moje ime je Urška Novak Chrysanthis in sem v svet luči stopila pri svojih rosnih 6-ih letih. Takrat sta moja starša ustanovila podjetje ES Svetila.

Že kot “smrklja” sem mami in očetu večkrat pomagala v skladišču, pospravljala dostavo, prisluškovala njunim idejam ob sestavljanju ponudb in hodila z ostalimi fanti na montaže.

In ja – lagala bi, če bi rekla, da sem si takrat predstavljala, da bom svojo kariero nadaljevala po stopinjah mojih staršev.


A kljub mojim poskusom “osamosvojitve” v odrasli dobi, me je svet luči k sebi vlekel kot magnet : )

No, 30 let (in nekaj napredovanj) kasneje sem še vedno tu – na čelu podjetja – in s ponosom lahko povem, da smo v teh nekaj desetletjih opremili vse od Petrola, Državnega zbora RS, Mercatorja, Lidla, Nadškofije Ljubljana… in celo Nuklearno Elektrarno Krško.

V tem času smo uspeli priskočiti na pomoč že več kot 15.440 partnerjem in se lotili vse od najmanjšega do najzahtevnejšega projekta.

In kar smo v vseh teh letih opazili, je, da najpogosteje do slabe osvetlitve prostorov pride zaradi slabega načrtovanja pred samo izvedbo.

Da bo tvoja priprava na inštalacijo svetil potekala bolj gladko in da se ne bo končala s kupom težav in slabe volje, bi s tabo rada delila… 

5 preprostih vprašanj za uspešno osvetlitev kateregakoli objekta, na katera si moraš odgovoriti, še preden kupiš prvo žarnico...

#1: Kakšno moč svetlobe izbrati?

Ena izmed napak, ki jih ljudje najpogosteje naredijo pri osvetlitvi poslovnih ali industrijskih objektov, je neustrezna osvetlitev prostora.

Naj pojasnim…

Dejstvo je, da svetila niso nameščena v prostor zato, da bi bilo potrebno v prostoru nositi sončna očala, ali si svetiti s svojim pametnim telefonom.

Njihov primarni namen je ta, da lahko ljudje NEMOTENO počnejo, kar pač morajo početi.

Nihče si namreč ne želi ogledovati oblačil v nakupovalnih centrih napol v mraku…

Sedeti v pisarni s sončnimi očali… : )

Ali pa se iz delovnega mesta vračati s hudim glavobolom zaradi neustrezne osvetlitve.

Na ustrezno porazdelitev svetlobe v prostoru vpliva ravno postavitev stropnih svetil, v grobem pa razlikujemo dve glavni vrsti osvetlitve:

Neposredna osvetlitev

Svetlobni žarki potekajo od vira svetlobe do določenega predmeta v ravni, neprekinjeni črti. Taka svetloba je načeloma močnejša, sence pa so bolj ostre.

Posredna osvetlitev

Svetlobni žarki se na poti od vira svetlobe do predmeta večkrat “zlomijo” oz. odbijejo od različnih ploskev. Tu je svetloba mehkejša, sence pa so manj ostre.

Moč svetlobe mora biti prilagojena glede na to, kaj bomo v prostoru počeli, prav tako pa ne sme biti moteča, ampak se moramo ob njej karseda prijetno počutiti.

PRIMER: V delovnem prostoru je, odvisno od vrste dela, priporočljiva kombinacija neposredne in posredne osvetlitve. Na ta način se izognemo premočnim konstrastom, zaradi katerih se oko pri delu hitreje utrudi.

Splošne smernice glede osvetlitve poslovnih prostorov lahko ravno tako najdeš v Pravilniku o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih (Uradni list RS, št. 89/99, 39/05 in 43/11 – ZVZD-1).

#2: Ali je osvetljava energetsko učinkovita?

Ko govoriva o energijski učinkovitosti svetil, je dobro vedeti, katera svetila so bolj varčna, ter pri katerih bodo mesečni računi za elektriko “poleteli v nebo”.

Večino dela na tem področju je zate že naredil sam razvoj svetil v zadnjih letih, saj v ospredje prihajajo LED svetila, ki zagotavljajo racionalnejšo rabo električne energije.

ES Svetila v poslovnih prostorih Medis

Pri novejših poslovnih prostorih že skoraj povsod uporabljajo LED svetila, medtem ko je stanje pri nekoliko starejših objektih precej drugačno – tam je še vedno večinoma v uporabi klasična razsvetljava.

V tem primeru jo je smiselno čim prej zamenjati z LED svetili, ki so trenutno najbolj učinkovit vir svetlobe in ti bodo na mesečni ravni vsekakor prihranile nekaj evrov.

Prav tako pa je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da boljše kot je svetlobno orodje (svetilka oz. luč), manj kosov potrebujemo, ker lahko z njimi dosežemo večjo pokritost osvetlitve, ter tudi na tak način še dodatno močno prihranimo z energijo.

#3: Katera barva svetlobe je najbolj ustrezna?

Barva svetlobe v prostoru je ena izmed ključnih stvari, na katere je treba biti pozoren pri izbiranju svetil.

Svetila namreč oddajajo svetlobo v različnih barvnih spektrih, ki jih ljudje zaznavamo kot tople in hladne.

Kako svetloba vpliva na zaposlene...

V raziskavah po vsem svetu ugotavljajo, da hladnejša svetloba blagodejno vpliva na produktivnost zaposlenih.

Obenem pa primerna svetloba, ki je najbolj podobna naravni, izboljšuje razpoloženje kar je ravno tako pomembno za delovno okolje.

Pri številnih načrtih za pisarne zato uporabljajo veliko stekla namesto zidu, saj se na ta način svetloba najbolj učinkovito razprši po pisarniškem prostoru.

Načeloma bi barvna svetloba morala biti označena na embalaži samega svetila, ponavadi je navedena v kelvinih*:

Nikakor pa ne zanemari tudi energijske učinkovitosti in varčnosti, ki variira od žarnice do žarnice.

Ker smo ljudje zelo nagnjeni k temu, da nas privlači čim bolj naravna svetloba, pa ne smem pozabiti omeniti tudi t.i. HUMAN CENTRIC LIGHTING (HCL).

Njihova posebnost je, da oddajajo svetlobo, ki se spreminja v skladu s cirkadialnim ritmom.

Po domače… vsak človek ima notranjo “biološko” uro, ki mu pomaga pri predvidevanju in prilagajanju običajni izmenjavi dneva in noči.

HCL omogoča, da z uporabo umetne svetlobe imitiramo naravno svetlobo, s spreminjanjem jakosti svetlobe in barvne temperature. Na ta način izboljšuje človekovo zmogljivost, dobro počutje in podpira ugoden cirkadialni ritem.

#4: Ali te zanima zgolj cena ali tudi kakovost?

Večno vprašanje, ki ga v najinem primeru ne smeš zanemariti.

Navsezadnje gre za DOLGOROČNO investicijo, ki ti je lahko naslednjih 20 let v ponos, lahko pa se prelevi v neverjeten strošek.

Poglej…

Na trgu lahko najdeš številna različna svetila od 15 EUR pa tja do nekaj tisočakov.

Situacija pa je sledeča…

Cenejša osvetlitev je morda res bolj prijazna tvojemu TRR-ju, a v primeru, da gre nekaj po zlu in luči prenehajo delovati, jih NE moreš popraviti.

Načeloma lahko dobiš nove žarnice (v kolikor ne gredo iz prodaje po enem letu), a od popravil se lahko v tem primeru na žalost posloviš.

Pri nas imamo na večino žarnic garancijo od 2-7 let, ravno v izogib takim nevšečnostim.

Pri kakovostnih, dražjih lučeh pa je poleg daljše življenjske dobe in garancije čudovito ravno to, da bo v primeru potrebnega popravila tvoje iskanje več kot uspešno.

Tako ti ne bo treba razbijati glave z menjavo inštalacije, ki zna tvoj TRR še bolj “pretresti” : )

Če se resnično želiš izogniti življenju v temi, nenehnim klicem serviserja in metanju denarja stran, pa pred odločitvijo nujno dobro pretehtaj…

#5: Kateremu ponudniku zaupati?

Vem…

Morda se zdi precej “očitno”, a na žalost se marsikdo v poplavi različnih ponudb še vedno opeče…

Tega ne govorim kar tako na pamet ampak zgolj citiram številne naše stranke, ko se obrnejo na nas v upanju, da bi lahko “rešili” površno opravljeno montažo.

In ne skrbi…

Tukaj te nimam namena prepričevati, da se moraš odločiti za našo pomoč, čeprav se zna zgoditi, da bi bila to ena izmed tvojih boljših odločitev : )

Bolj se mi zdi smiselno, da ostanem NEPRISTRANSKA in ti razkrijem tiste kriterije, po katerih izbiraj monterja luči za svoj poslovni ali industrijski objekt:

Smiselno?

Vsekakor.

In brez skrbi – to ne pomeni, da se moraš odločiti za našo pomoč.

Navsezadnje verjetno zdaj veš o samih svetilih več, kot večina ostalih poslovnežev.

Ti pa lahko mirne vesti zagotovim, da v ES Svetilih skrbimo za izpolnjevanje prav vsakega izmed zgornjih 4 kriterijev kakovostnih ponudnikov.

V naših 30 letih delovanja vse osvetlitve prostorov še vedno izdelujemo po meri in po tvojih željah – ne glede na to, kako “zahtevne” so.

In verjamem, da bomo lahko ugodili tudi tvojim, tako kot smo to storili še za več kot 15.440 partnerjev.

Sicer nimava dovolj časa, da bi ti lahko pokazala čisto vsa njihova zadovoljna mnenja, zato ti spodaj pripenjam le delček…

Ah ja…

Takšna sporočila naših poslovnih partnerjev me res navdajo s ponosom in mi dajo vedeti, da nekaj počnemo prav : )

Tako…

Najino današnje druženje se počasi pribižuje koncu, ampak…

Preden se posloviva, bi rada s tabo delila čudovito novico...

Poglej…

Letos v podjetju ES Svetila praznujemo okroglo 30 letnico našega obstoja.

Še vedno se nahajamo na isti lokaciji (Ulica ob Zeleni jami 9), z isto mero strokovnosti in sposobnosti reševanja vsakega svetlobnega izziva.

Vsakega projekta se še vedno lotimo skrbno, smiselno in strokovno – ne glede na to, ali gre za petnadstropno hišo, ali za montažo svetil v manjši garsonjeri.

Da pa lahko to naredimo, si mora nekdo izmed naših strokovnih sodelavcev vzeti čas in grafično izrisati načrt in ga v pregled poslati še elektro projektantu.

In ja – vse te uvodne aktivnosti po navadi vzamejo nekaj dni trdega in natančnega dela.

Zato ni nič nenavadnega, da za načrt osvetlitve v povprečju zaračunamo 300 EUR.

AMPAK!

Ker si danes tukaj in ti je uspelo ta zapis prebrati do konca, ti bom podarila kar 90 % POPUST na tvoj osvetlitveni načrt.

Ja – prav bereš. Če svoje povpraševanje oddaš preko obrazca do katerega vodi spodnji gumb, dobiš profesionalen načrt osvetlitve kar 270 € ceneje oziroma rečeno z drugimi besedami…

Za simboličnih 30 €.

Ti pa seveda tega minimalističnega zneska ni treba že danes nakazati na naš TRR, pač pa te najprej vabim na brezplačen in neobvezujoč klic ali kavo, kjer se bomo bolje spoznali in prisluhnili tvojim željam in zahtevam.

Če po tem našem uvodnem brezplačnem pogovoru ugotoviš, da smo “za skupaj”, se bomo lotili izrisa tvojega načrta osvetlitve za simboličnih 30 €.

V kolikor pa se ne ujamemo, boste pa vseeno spoznali eno simpatično in zanimivo osebo ter istočasno dobili priporočilo za izvajalca, ki vam morda lahko bolje pomaga.

Če se ti to zdi pošteno, potem je tukaj tvoj naslednji korak...

Vse kar moraš narediti za dostop do tega brezplačnega pogovora (in kasnejšega norega popusta pri izrisu načrta), da klikneš na velik oranžen gumb spodaj in nam zaupaš nekaj osnovnih informacij o sebi.

Če si bolj neučakane sorte, pa me lahko tudi brez slabe vesti pokličeš na (01) 540 16 50. Prosim te samo, da mi v tem primeru omeniš, da me kličeš zaradi tega članka o petih vprašanjih in pripadajoče super ponudbe.

Velja?

Super.

Sedaj pa brž klikni na oranžen gumb spodaj ali me pokliči, saj ta ponudba verjetno ne bo na voljo v nedogled.

Se slišiva kmalu,

Urša Novak Chrysanthis, direktorica podjetja ES Svetila

P.S. Aja, da ne pozabim…

Moram ti povedati, da smo v začetku leta najbolj zasedeni (večina namreč že načrtuje renovacijo, ki jo imajo v planu za to leto), zato se ti splača povpraševanje oddati čim prej.

Pa še kar 90 % popust na strokovni obisk ter izris za montažo svetil v izbranem objektu ti ne uide, če se prijaviš in povpraševanje oddaš s klikom na spodnji gumb.

Ne glede nato, za katerega ponudnika se odločiš pa verjamem, da imaš zdaj dovolj znanja za pametno izbiro svetil : )

V kolikor se ti po glavi porajajo še kakšna neodgovorjena vprašanja v zvezi z vsem skupaj, pa te spodaj čakajo odgovori na tista najbolj pogosta…

1. Kakšen je povprečen strošek osvetlitve poslovnih prostorov?

Preprostega odgovora na to vprašanje ni - pa ne zato, ker bi ti želela nekaj skrivati, ampak zato, ker je to precej odvisno od zahtevnosti samega projekta.

Če se pogovarjava o osvetlitvi manšega frizerskega salona, zna biti dovolj že dobrih 1000 EUR, medtem ko pri večjem industrijskem ali poslovnem objektu zgornje meje praktično ni, saj je le-ta odvisna od tvojih zahtev.

2. Ali je montaža vključena v storitev?

Če se tako dogovorimo.

V izogib nevšečnostim ti priporočamo, da celotno montažo opravimo mi, obenem pa tudi razumemo, če si želiš ta del zaupati vašemu obstoječemu monterju.

Tako ali drugače - vse podrobnosti dorečemo po poslani ponudbi in se na koncu prilagodimo tvojim željam.

3. Ali lahko sodelujem z vami preko arhitekta?

Absolutno.

Če sodelujete z arhitektom, mu lahko namignete, da si v svojih prostorih želite naša svetila in z veseljem se bomo povezali z njim.

V tem primeru ste tudi vi razbremenjeni vseh skrbi, saj bomo vse podrobnosti rešili z arhitektom direktno.

4. Kako poteka uvodni sestanek?

Na uvodnem sestanku se pogovorimo o tvojih željah in pričakovanjih, in ti glede na stopnjo nujnosti, pošljemo tudi okviren načrt.

Ko dobimo vse potrebne odgovore, se oglasimo na lokaciji ter opravimo vse potrebne meritve, se lahko lotimo dela.

5. Ali lahko pošljem povpraševanje, če imam notranjega oblikovalca?

Lahko - bi bilo pa pred tem smiselno notranjega oblikovalca povprašati o tem ali mu je načrt osvetljave že pripravil kdo od njegovih zunanjih poslovnih partnerjev.

Po mojih izkušnjah imajo notranji oblikovalci že neke partnerje, s katerimi sodelujejo. To pa načeloma ne pomeni, da pri njemu ne moreš izraziti željo, naj tvoj projekt izpelje v povezavi z nami.

Tudi mi namreč radi širimo svoje poslovne vezi in dobre notranje oblikovalce priporočamo naprej.

6. Do kakšne mere se prilagodite stranki?

Naj ti na to vprašanje odgovorim kar z mislijo, ki jo naše stranke pogosto slišijo iz mojih ust...

"Za nemogoče lahko poskrbimo takoj, za čudeže pa bo potrebno malo počakati."

Skratka... Stranki se prilagodimo kolikor se le lahko, saj se zavedamo, da je osvetlitev prostora izrednega pomena in da je prav, da se vsak v svojem prostoru počuti karseda odlično.

P.P.S. V kolikor si še vedno v dvomih, ali ti bomo znali priskočiti na pomoč pri osvetlitvi objekta, pa lahko spodaj preletiš še nekaj ostalih večjih in manjših projektov za ostala slovenska podjetja…

© 2021 ES-svetila I Vse pravice pridržane I Spošni pogoji